Wat is een sitemap en wat doet het?

Een sitemap is een bestand waarin je informatie geeft over de pagina's, video's en andere bestanden op je site, en de relaties daartussen. Zoekmachines zoals Google lezen dit bestand om je site efficiënter te crawlen. Een sitemap helpt zoekmachines om de structuur van je website beter te begrijpen en draagt bij aan een betere indexering van je pagina's.

Soorten sitemaps

Er zijn twee hoofdtypen sitemaps:

1. XML sitemap: Dit is de meest gebruikte sitemap en is voornamelijk bedoeld voor zoekmachines. Het bevat een lijst van URL’s en kan aanvullende metadata bevatten over elke URL (zoals wanneer de URL voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak het verandert, en hoe belangrijk het is in verhouding tot andere URL’s op de site).
  2. HTML sitemap: Deze is bedoeld voor gebruikers en helpt hen om door je website te navigeren. Het is een pagina op je site die links naar andere belangrijke pagina’s bevat.

Waarom je een sitemap nodig hebt

Een sitemap is belangrijk voor een betere indexering en snellere crawling door zoekmachines, wat kan bijdragen aan een verbeterde SEO en een betere gebruikerservaring. Het is overigens niet verplicht om een sitemap te hebben. Google zal je website alsnog crawlen. Zijn de volgende punten aan de orde? Maak dan een sitemap aan:

1. Bij een grote website is het altijd aan te raden om een sitemap te maken. Wanneer je deze niet hebt, zal Google waarschijnlijk niet al je pagina’s crawlen.
  2. Ook als niet elke pagina gelinkt wordt naar een ander, worden je pagina’s niet allemaal gevonden. Dit kun je voorkomen met een sitemap.
  3. Heeft je website veel afbeeldingen of video’s? Die kun je ook in de sitemap plaatsen.

Hoe maak je een sitemap?

1. Automatische tools: Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Yoast SEO voor WordPress, waarmee je automatisch een sitemap kunt genereren.
  2. Handmatig: Je kunt ook handmatig een XML-sitemap maken door een eenvoudige teksteditor te gebruiken en het bestand te uploaden naar de rootdirectory van je website.

Het verschil tussen een XML en HTML sitemap

Een XML-sitemap is bedoeld voor zoekmachines en bevat technische details over de pagina’s op je website. Een HTML-sitemap is bedoeld voor gebruikers en helpt hen de structuur van je site te begrijpen en gemakkelijk te navigeren.

Hoe dien ik mijn sitemap in bij zoekmachines?

Je kunt je sitemap indienen bij zoekmachines via tools zoals Google Search Console en Bing Webmaster Tools. Dit helpt zoekmachines om je sitemap snel en efficiënt te vinden.