Google Ads

Meer winst met POAS: optimaliseer je SEA-strategie

In Google Ads draait alles om het behalen van de beste resultaten. Lange tijd was ROAS de belangrijkste graadmeter voor het succes van je campagnes. Maar wist je dat deze metric je soms op het verkeerde pad kan brengen? ROAS kan namelijk misleidend zijn en zelfs leiden tot verlies of verkeerde keuzes. In dit blog kijken we naar een andere aanpak: sturen op POAS. Waarom is POAS een betere keuze? Wat zijn de voordelen en nadelen? En hoe pas je POAS toe in je campagnes?

Het verschil tussen ROAS en POAS

Om helder te krijgen wat POAS precies is, moeten we eerst terug naar de betekenis van ROAS.

ROAS
ROAS staat voor Return On Ad Spend en geeft aan hoeveel omzet je campagnes opleveren ten opzichte van de kosten. De formule is:

ROAS = opbrengst / kosten × 100%.

Je stuurt hier dus volledig op omzet, maar dat is nou precies de valkuil. Omzet garandeert nog geen winst, en kan dus misleidend zijn. ROAS houdt namelijk geen rekening met andere kosten, zoals inkoop, verzendkosten of operationele uitgaven. Dit maakt het lastig om te zien of je campagnes echt winstgevend zijn. En dat is waar POAS om de hoek komt kijken.

POAS
POAS staat voor Profit On Ad Spend en kijkt naar de winst (oftewel de bruto marge) die je maakt in verhouding tot je advertentiekosten. Dit geeft je een veel realistischer beeld van de winstgevendheid van je campagnes, omdat het je echte rendement laat zien. Door te sturen op POAS krijg je dus een duidelijker inzicht in hoeveel winst je daadwerkelijk maakt met je SEA-campagnes. De formule is:

(opbrengst – productiekosten – overige kosten) / kosten

Om break-even te draaien moet je POAS 100% zijn. Alles onder 100% betekent dat je campagnes verliesgevend zijn, omdat je meer betaalt aan advertentiekosten, dan dat de campagne oplevert.

Hoe werkt het in de praktijk?

Hoewel de formules veel op elkaar lijken, kan de uitkomst ervan flink verschillen. Laten we naar een voorbeeld kijken om dit te verduidelijken. Je runt een webshop en hebt voor elk product een aparte advertentie draaien in Google Ads. Je analyseert de resultaten:

Roas vs. Poas

Op basis van de ROAS lijkt advertentie 2 beter te presteren (750% vs 533%), maar als we naar de POAS kijken, zien we dat advertentie 1 veel winstgevender is.

Dit komt omdat de marge op product 2 veel lager is. Hoewel er meer omzet wordt gegenereerd, blijft er uiteindelijk minder winst over.

De verschuiving van ROAS naar POAS

Het is dus goed en zinvol om kritischer te gaan kijken naar ROAS en te overwegen om POAS als aanvullende of zelfs als primaire metric te gaan gebruiken. Dit komt vooral doordat de mogelijkheden om campagnes handmatig te optimaliseren steeds beperkter worden. Met de opkomst van campagnetypes zoals Performance Max heeft Google steeds meer controle over de campagne-uitvoering. Hierdoor wordt het nóg belangrijker om de juiste datasignalen mee te geven.

ROAS blijft een nuttige metric, vooral om omzetprestaties te meten, maar het houdt geen rekening met winstgevendheid. Bedrijven die POAS meenemen in hun strategie kunnen beter bepalen welke campagnes en producten echt bijdragen aan hun resultaat. Dit zorgt ervoor dat je vervolgens efficiënter kan bieden.

Dit betekent niet dat ROAS geen waarde meer heeft. Voor sommige bedrijven en campagnes kan het nog steeds een handige richtlijn zijn. Maar in een steeds competitievere markt biedt POAS een extra laag van inzicht, waardoor bedrijven beter onderbouwde beslissingen kunnen nemen en duurzamer kunnen groeien.

Bied efficiënter met POAS

Door te sturen op POAS krijg je beter inzicht in welke campagnes écht bijdragen aan je resultaat. Dit helpt je om strategische keuzes te maken en je advertentiebudget effectiever in te zetten. Je voorkomt dat je je marketinginspanningen alleen baseert op omzet en zorgt ervoor dat je investeert in campagnes die niet alleen goed presteren, maar ook daadwerkelijk winst opleveren.

Hulp nodig bij het sturen op POAS? Neem dan contact met ons op.

ProfitMetrics

Voor onze klanten maken we gebruik van ProfitMetrics om te sturen op POAS. Deze tool koppelen we aan jouw CMS, waardoor we direct inzicht krijgen in alle productinformatie en orders. Door de input aan verzendkosten, inkoopkosten, verpakkingskosten, BTW en andere kosten, kan ProfitMetrics de winst per order automatisch berekenen.

Daarnaast kunnen we ProfitMetrics koppelen aan Google Analytics, Google Ads en Meta Ads. Dit geeft je direct inzicht in je winstcijfers binnen deze platformen. Zodra er voldoende data verzameld is, kun je deze gebruiken om je campagnes bij te sturen en optimaliseren.

ProfitMetrics maakt ook gebruik van server-side tracking, waardoor de verzamelde data nog completer en betrouwbaarder wordt. Dit zorgt voor een nauwkeurigere basis voor je marketingbeslissingen. Een losse server-side tagging oplossing (zoals Taggrs) is daardoor niet meer nodig.

Hoe ProfitMetrics helpt bij het optimaliseren van campagnes

Met ProfitMetrics krijgen we real-time inzicht in de winstgevendheid van advertenties. Dit stelt ons in staat om:

  • Budgetten te verschuiven naar campagnes die écht winstgevend zijn.
  • Minder winstgevende campagnes te verbeteren of bij te sturen.
  • Biedstrategieën aan te passen op basis van werkelijke marges in plaats van omzet.
  • Google Ads te voorzien van betere datasignalen, waardoor slimme campagnetypes zoals Performance Max effectiever worden.

Optimaliseer jouw SEA campagnes op basis van POAS

Wil je je campagnes liever optimaliseren op POAS? Dan is het belangrijk om niet meer alleen op omzet te sturen, maar juist op de werkelijke winst. Een goed ingestelde ProfitMetrics-koppeling is hierbij cruciaal. Zodra de data klopt en zowel je orders als netto winst goed gemeten worden, kun je in Google Ads de omschakeling maken naar POAS. Heb jij niet inzichtelijk wat jouw inkoopkosten, verpakkingskosten, verzendkosten etc. zijn per product, dan is het wellicht niet interessant om te gaan sturen op POAS. In dit geval valt ProfitMetrics terug op de door jouw ingestelde gemiddelde kosten. Hierdoor kunnen de Google Ads resultaten alsnog vertekend zijn en stuur je op onjuiste gegevens.

Na de omschakeling is het essentieel om Google Ads stap voor stap te laten wennen aan het feit dat er minder conversiewaarde behaald wordt. Omdat je nu winst meet in plaats van omzet, zal de conversiewaarde lager zijn. Daarom is het belangrijk om de ROAS-targets in je campagnes geleidelijk aan te passen naar je gewenste POAS-target. Dit zorgt ervoor dat Google de veranderingen goed kan verwerken en voorkomt dat te grote wijzigingen ineens negatieve gevolgen hebben voor de prestaties van je campagnes.

Samen aan de slag met winstgevend adverteren?

Ben je klaar om POAS in te zetten en je campagnes winstgevender te maken, maar heb je hulp nodig bij de eerste stappen? Geen probleem! We helpen je graag bij het implementeren van POAS in jouw marketingstrategie. Neem contact met ons op en samen zorgen we ervoor dat je advertenties niet alleen meer omzet genereren, maar ook echte winst opleveren.