Magento, Website ontwikkeling

Magento Hyvä thema – Implementatie & veelgestelde vragen

Heb je een Magento 2 webshop, maar vallen de prestaties tegen als het gaat om de snelheid? Of wil je een Magento 2 webshop laten ontwikkelen en heb je gehoord of gelezen dat je dan absoluut gebruik moet maken van het Hyvä thema? Lees dan snel verder. Wij vertellen je wat Hyvä is, waarom het interessant voor je kan zijn en beantwoorden ook veelgestelde vragen over het Hyvä thema.

Wat is Hyvä?

Hyvä is een Magento thema. Een thema is de schil van de website: de basis voor hoe alles eruit ziet en werkt. Het standaardthema van Magento 2 is Luma, maar ontwikkelaars vinden Luma niet snel en onnodig complex..Hyvä (Fins voor “goed”) is in 2020 ontwikkeld met als doel Magento 2 sneller te maken.

Hyvä vs Luma

Hyvä en Luma zijn dus beide templates voor Magento 2. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Hÿva gebruikt modernere technologieën

Luma is gebaseerd op oudere technologieën zoals RequireJS en KnockoutJS. Deze zorgen voor flexibiliteit, maar maken het thema traag omdat er veel code ingeladen moet worden. Hyvä daarentegen gebruikt modernere technologieën zoals Tailwind CSS (voor de styling) en Alpine.js voor interactiviteit. Dit thema is daardoor lichter en sneller.

Hyvä is sneller

Luma heeft een complexere structuur en laad meer scripts in, waardoor pagina’s soms langere laadtijden hebben. Omdat Hÿva is ontworpen voor betere perfomance en minder code gebruikt zijn webshops in Hyvä over het algemeen sneller. En je weet: dat is positief voor de gebruikerservaring, voor je conversiepercentage en voor je SEO.

Hyvä is eenvoudiger voor programmeurs

Je zou Hyvä kunnen zien als een uitgeklede versie van Luma, hoewel het eigenlijk volledig opnieuw is opgebouwd. Maar alleen dat wat echt nodig is is opgenomen in Hyvä. De code is overzichtelijker, minder complex en daardoor makkelijker voor developers om te leren en mee te werken.

Voor Hyvä heb je een licentie nodig

Het Luma thema is gratis, het zit standaard in Magento 2. Hyvä is echter een premium thema dat ontwikkeld is door een commerciële partij. Je kunt Hyvä dus alleen gebruiken als je een licentie aanschaft ter waarde van €1.000. Dit is exclusief de Hyvä checkout, waarvoor ook een licentie van €1.000 beschikbaar is.

In het kort is Luma dan misschien wel goedkoper, maar de licentiekosten van Hyvä verdien je waarschijnlijk zo terug door de betere prestaties. Zeker als het gaat om de ontwikkeling van een nieuwe webshop: ontwikkelen in Hyvä gaat sneller, waardoor je ook kunt besparen op ontwikkelingskosten.

Hyva performance Google lighthouse

Hyvä Magento implementatie

Vrijwel alles dat je online leest over Hyvä is positief. Inmiddels is Hyvä een paar jaar oud en wordt er door veel bureaus mee gewerkt. Dit betekent dat het heel betrouwbaar is en bovendien zijn vrijwel alle belangrijke Magento extensies ook compatibel met Hyvä. Denk bijvoorbeeld aan alle extensies van Anowave, Amasty, Mirasvit en vele andere.

Wil je het Hyvä thema laten implementeren in een bestaande Magento 2 webshop? Dan betekent dit dat de frontend van je webshop compleet opnieuw opgebouwd moet worden. Hyvä zorgt natuurlijk voor de basis, maar dit thema moet alsnog omgezet worden naar je eigen unieke look & feel. Gebruik je veel maatwerk (denk aan een aangepaste weergave van levertijden of speciale blokken op je categoriepagina’s) dan moeten deze ook opnieuw ontwikkeld worden. Hoewel we denken dat dit het waard is, kan het aardig oplopen in uren.

We maken graag een offerte op maat voor je zodat je een goed beeld hebt wat een Hyvä implementatie voor jouw webshop zou kosten.

Veelgestelde vragen over Hyvä

We geven antwoord op enkele veelgestelde vragen over Hyvä.

Wordt mijn webshop echt veel sneller met Hyvä?

Ja, je webshop wordt echt veel sneller met Hyvä. Dat is niet heel moeilijk, want over het algemeen zijn standaard Magento 2 webshops niet heel snel.

Hoeveel sneller is Hyvä dan Luma?

Dit wisselt per webshop en hang af van heel veel factoren, zoals welke hosting je gebruikt, hoeveel maatwerk er in je webshop zit, of je gebruikmaakt van een CDN etc. Als je ons laat weten welke webshop je overweegt om te zetten naar Hyvä kunnen wij wel een inschatting doen van de winst die we voor je kunnen behalen.

Kan het Hyvä thema helpen mijn conversiepercentage te verbeteren?

Ja, omdat Hyvä zorgt voor snellere laadtijden van je webshop is de kans groot dat je conversiepercentage verbetert. Uit veel onderzoeken blijkt namelijk dat mensen afhaken als een webshop traag laadt of als ze tijdens het checkoutproces te lang moeten wachten.

Is Hyvä geschikt voor zowel kleine als grote webshops?

Ja, Hyvä is geschikt voor alle soorten Magento 2 webshops. Of je webshop nu groot of klein is of gericht op B2C of B2B. Houd er wel rekening mee dat er licentiekosten en ontwikkelkosten zijn verbonden aan het implementeren van Hyvä. De investering kan voor kleine webshops misschien net te groot zijn.

Wat kost het om het Hyvä thema te implementeren?

Dit hangt onder andere af van je huidige thema, hoeveel maatwerk er in je thema is gebruikt en welke extensies je allemaal gebruikt. En misschien wil je tegelijkertijd je ontwerp weer eens opfrissen. We maken graag een offerte voor je op maat.

Wat zijn de kosten voor het ontwikkelen van een webshop met Hyvä in vergelijking met Luma?

Het ontwikkelen van een webshop met Hyvä is over het algemeen iets eenvoudiger dan met Luma. Dit kan wat tijd besparen. Maar het bouwen van een Magento webshop kost sowieso erg veel tijd. Als je een compleet nieuwe webshop wilt laten bouwen zal het niet heel veel uitmaken of we dit doen op basis van Luma of Hyvä. Voor een nieuwe Magento 2 webshop moet je rekening houden met een investering vanaf ongeveer €15.000 en dit kan afhankelijk van je wensen en eisen oplopen tot wel €100.000.

Zijn er verborgen kosten aan het gebruik van het Hyvä thema?

Onze offertes zijn transparant en inclusief alle kosten. Er zijn dus geen verborgen kosten. Je betaalt voor Hyvä wel licentiekosten t.w.v. €1.000, plus nog eens €1.000 voor de Hyvä checkout. Voor de checkout geldt bovendien dat je een jaarlijks abonnement t.w.v. €250 nodig hebt voor support en updates. Maar hierover word je uiteraard vooraf geïnformeerd.

Is Hyvä compatibel met de extensies die ik nu gebruik?

Dit hangt af van de extensies die je gebruikt. Veel plugins (400+) zijn inmiddels compatibel met Hyvä. Wij zoeken graag voor je uit of al je extensies compatibel zijn. Als een plugin niet compatibel is kunnen we de nodige aanpassingen doen om te zorgen dat deze toch goed werkt binnen het Hyvä thema. Hier biedt Hyvä ook documentatie voor.

Kunnen we ons huidig ontwerp behouden met Hyvä?

Ja, dat kan zeker. Wel moet alles opnieuw opgebouwd worden. Maar de doorlooptijd is sneller en de kosten zijn lager als het huidige ontwerp nagebouwd kan worden.

Hoe lang duurt het om een nieuwe webshop te bouwen met het Hyvä thema?

Dit hangt onder andere af van hoeveel maatwerk er in webshop zit en welke extensies je allemaal gebruikt. Houd rekening met een doorlooptijd van ongeveer 2 tot 4 maanden.

Hoe zit het met de ondersteuning en updates van het Hyvä thema?

Een Hyvä licentie is inclusief onbeperkte updates zo lang je het Hyvä thema gebruikt. Voor de Hyvä checkout geldt dat je een abonnement nodig hebt voor support en updates. Wij kunnen de ondersteuning en updates voor je webshop blijven verzorgen. Hiervoor adviseren wij een Magento onderhoudscontract.

Is Hyvä toekomstbestendig en klaar voor toekomstige Magento updates?

Ja, Hyvä is absoluut toekomstbestendig en klaar voor toekomstige Magento updates. Er werken wereldwijd inmiddels ruim 600 agencies met Hyvä en Hyvä zelf is ook een grote, stabiele organisatie. Ze kunnen en zullen snel inhaken op toekomstige Magento updates.