Naast Google is ook YouTube één van de grootste zoekmachines. Met 2,5 miljard ingelogde gebruikers per maand en een miljard uur aan bekeken video’s per dag, is dit heel interessant voor jouw website. Start daarom vandaag nog met YouTube SEO en ontdek snel ons stappenplan.
Het algoritme van YouTube
Laten we beginnen met het begrijpen van het algoritme van YouTube. Het algoritme is ontworpen om gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden door hen video’s aan te bieden die aansluiten bij hun interesses en kijkgedrag. Dit zijn de belangrijkste factoren die een rol spelen in het YouTube-algoritme:
De kijkduur: Hoe lang mensen je video blijven kijken, is een belangrijke factor voor het algoritme. Video’s die kijkers langer weten vast te houden, worden als waardevoller beschouwd en zullen vaker worden aanbevolen.
Interactie is super belangrijk: Het draait allemaal om interactie. Video’s met een hogere kijktijd, meer likes en meer shares worden hoger geplaatst dan video’s met een lagere betrokkenheid of hoge bouncepercentages. Dit betekent dat het niet alleen gaat om het aantal views, maar ook om hoe kijkers met de video omgaan.
Relevantie van video’s bij zoekopdrachten: Video’s moeten goed passen bij de zoekopdracht van de kijker. Dit betekent dat je video’s moeten voldoen aan de zoekintentie van de gebruiker en relevante zoekwoorden moeten bevatten in titels, beschrijvingen en tags.
Het gedrag van de kijker: Het algoritme houdt bij welke video’s kijkers kiezen om te bekijken, welke video’s ze negeren, en welke video’s ze afwijzen. Deze interacties helpen het algoritme te bepalen welke inhoud als waardevol wordt beschouwd en welke niet.
Kanalen en onderwerpen: Het algoritme let ook op hoe vaak iemand een kanaal of onderwerp bekijkt. Regelmatige kijkers van een bepaald kanaal of onderwerp zullen eerder nieuwe video’s daarvan te zien krijgen.
Titel en thumbnail wijzigingen: Veranderingen aan de titel of thumbnail van een video kunnen de plaatsing van de video in het algoritme opnieuw rangschikken. Dit kan positief uitpakken als de nieuwe titel en thumbnail aantrekkelijker zijn, maar kan ook negatieve gevolgen hebben als de interactie afneemt.
Waar komen kijkers vandaan?: Het begrijpen van waar je kijkers vandaan komen is erg belangrijk. Als je video’s maakt over populaire onderwerpen, is de kans groter dat je een breder publiek aantrekt. Daarnaast is de concurrentie op YouTube heel groot. Als andere content creators betere video’s hebben over hetzelfde onderwerp, zullen kijkers eerder geneigd zijn om naar hun video’s te gaan in plaats van die van jou. Het is belangrijk om je video’s te onderscheiden door unieke en waardevolle inhoud te bieden. Sommige onderwerpen zijn seizoensgebonden en kunnen op bepaalde momenten van het jaar populairder zijn. Bijvoorbeeld, fitness video’s zijn vaak populairder in januari als mensen aan hun goede voornemens werken, terwijl video’s over vakantiebestemmingen in de zomermaanden meer bekeken worden.
Soorten video content
Er zijn een aantal verschillende soorten video’s die je kunt plaatsen. Ik licht er graag een paar toe die jij kunt inzetten.
Branding video: Met een branding video laat je aan de hand van eigenlijk een ‘bedrijfsfilm’, jouw merk of bedrijf zien. Dit is een korte video van minder dan twee minuten waarin een bedrijf of product wordt voorgesteld aan potentiële klanten.
After movies: Heb je een leuk evenement georganiseerd en wil je deze laten zien aan je volgers en klanten? Maak dan een aftermovie. Deze worden gebruikt om een evenement samen te vatten met hoogtepunten. Ze zijn ook handig voor het promoten van je volgende evenement.
Achter de schermen: Mensen zijn erg nieuwsgierig en willen graag zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Je kunt hiermee beelden laten zien van een project of bijvoorbeeld de opbouw van een evenement. Het draait hierbij om een persoonlijke impressie te geven.
Interview of podcast: Een podcast opnemen zonder video is bijna een no-go in deze tijd. Met een video zeg je veel meer. Je houdt de aandacht van je luisteraars beter vast. Korte snippets van je podcast kun je goed gebruiken als promotiemateriaal.
How-to video’s: Tutorial video’s blijven erg aantrekkelijk. Stap-voor-stap wordt er iets uitgelegd. Ze zijn populair omdat ze het leren vaak makkelijker maken. Het is eenvoudiger om een taak na te doen als je ziet hoe iemand anders het voordoet.
Met dit stappenplan kun jij aan de slag met YouTube SEO
1. Start met een zoekwoordenonderzoek
Een zoekwoordenonderzoek is de basis van een goed SEO-plan. Dit geldt ook voor YouTube. Een makkelijke manier om nieuwe zoekwoorden te vinden is door gebruik te maken van YouTube suggesties. Typ een zoekwoord in de YouTube-zoekbalk en let op de automatische suggesties die verschijnen. Een handige truc om nog meer zoekwoorden te ontdekken, is door een sterretje (*) te gebruiken in je zoekopdracht. Typ bijvoorbeeld “*fitness” of “fitness*“. Deze methode laat je suggesties zien die niet exact overeenkomen met je oorspronkelijke zoekwoord, maar wel gerelateerd zijn.
Daarnaast kun je ook Google Trends gebruiken. Voor specifiekere YouTube-inzichten kun je in Google Trends de instelling aanpassen naar “Zoeken op YouTube”. Bekijk ook video’s van andere voor inspiratie. Kijk naar welke termen zij vaak gebruiken. Je kunt ook gebruiken maken van tools als Ahrefs of Google Search Console.
2. Optimaliseer de titel en beschrijving
Je wil natuurlijk dat je video zo goed mogelijk wordt gevonden. Door de titel en beschrijving te optimaliseren kom je al een eind.
Titels: Houd de titel kort en krachtig. Zorg ervoor dat de titel niet langer is dan 60 tekens. Dit voorkomt dat je titel wordt afgekapt in de zoekresultaten en het zorgt ervoor dat deze volledig zichtbaar is voor gebruikers. Zet ook altijd het belangrijkste zoekwoord in de titel. Gebruik korte titels. Deze presteren beter dan lange titels. Probeer je boodschap duidelijk over te brengen en laat de video aansluiten bij wat je in de titel zegt. Anders klikken ze snel weer weg.
Voorbeeld: “Hoe je #1 kunt scoren met YouTube SEO in 2024!” of ‘”De ultieme YouTube SEO-strategie voor beginners”.
Beschrijvingen: Gebruik maximaal 1000 tekens. Hoewel je tot 1000 tekens kunt gebruiken, zijn de eerste 125 tekens het belangrijkst, omdat deze zichtbaar zijn voor gebruikers voordat ze op ‘meer weergeven’ klikken. Zorg ervoor dat je belangrijkste informatie aan het begin van de beschrijving staat. Ook je belangrijkste zoekwoord. Vergeet niet om te linken naar je website. Dit kan helpen om verkeer naar je site te leiden. Gebruik niet te veel hashtags; maximaal 15 is een goede richtlijn. Te veel hashtags kunnen als spam worden gezien en je video’s negatief beïnvloeden.
Tags: Tags zijn alleen zichtbaar voor YouTube en niet voor de kijker, maar ze spelen een belangrijke rol in hoe je video wordt geïndexeerd. Je vindt het onderdeel ’tags’ onder details > meer tonen > tags. Gebruik langere en specifieke tags met zoekwoorden om je zichtbaarheid te vergroten. Dit helpt je video als ‘volgende’ af te spelen voor gerelateerde video’s. Tags zijn ook nuttig om veelvoorkomende spellingfouten van je belangrijkste zoekwoorden op te vangen, zodat je video nog steeds wordt gevonden, zelfs als kijkers een fout maken bij het typen.
Belangrijke zoekwoorden: Je hebt natuurlijk zelf een aantal zoekwoorden uitgekozen, maar er zijn ook algemene woorden die de titel van de video aantrekkelijk maken:
- How-to: Video’s die laten zien hoe iets gedaan moet worden.
- Reviews: Beoordelingen van producten of diensten.
- Tutorials: Stapsgewijze uitleg en demonstraties.
- Tips: Praktische adviezen en aanbevelingen.
3. Hoe zit het met de thumbnail?
De thumbnail is het eerste wat mensen zien wanneer ze aan het scrollen zijn door video’s. Maak ze daarom zo aantrekkelijk en opvallend mogelijk. YouTube kan automatisch een thumbnail genereren, maar zelf een thumbnail maken met je logo is beter. Kijk een beetje af bij je concurrenten en bekijk hoe zij hun thumbnail hebben gemaakt. Maar kopieer nooit. Gebruik je eigen stijl.
Een belangrijke tip: YouTube raadt aan om afbeeldingen te gebruiken die 1280×720 pixels zijn en met een verhouding van 16:9, en die zijn opgeslagen als .jpg-, .gif-, .bmp- of .png-bestanden van 2MB of kleiner.
4. Transcriptie en ondertitelingen
Het wordt elk jaar steeds belangrijker dat wanneer je een video plaatst, je ook tekst in het beeld laat verschijnen. Steeds meer mensen kijken filmpjes zonder geluid. Dit geldt natuurlijk vooral voor Instagram en TikTok, maar ook voor YouTube. YouTube analyseert de audio van je video om te begrijpen welke woorden er worden gezegd, en de zoekwoorden die je mondeling noemt, dragen bij aan de vindbaarheid van je content. Het is dus belangrijk om je belangrijkste zoekwoorden duidelijk en vaak te benoemen in je video. Naast audio gebruikt YouTube ook visuele elementen zoals objecten, animaties en bewegingen om de inhoud van je video te begrijpen. Als je bijvoorbeeld zegt “draai de dop aan,” is het goed om deze handeling visueel te laten zien in de video. Een transcriptie mag ook niet ontbreken. Die kun je eenvoudig toevoegen met YouTube Studio. Extra tip: gebruik een SRT bestand voor je ondertiteling.
5. Promoot je video
Behalve zorgen dat je video aan alle technische vereisten voldoet, kun je zelf ook bijdragen aan de vindbaarheid van je video.
Tip: Promoot je video zo snel mogelijk! De eerste 24 uur zorgen ervoor dat je video een succes wordt.
Linkbuilding: Het opbouwen van links naar je video’s vanaf andere websites kan de zichtbaarheid en vindbaarheid van je video’s vergroten. Dit helpt bij het verbeteren van je SEO en kan leiden tot meer views en engagement. Het opbouwen van links naar de startpagina van je YouTube-kanaal helpt ook bij het verhogen van de algehele autoriteit en zichtbaarheid van je kanaal. Wanneer je een YouTube-account aanmaakt, krijg je altijd automatisch 14 backlinks, handig!
Blogs schrijven: Het schrijven van blogs en het toevoegen van je YouTube-video’s binnen deze blogs is een goede manier om je video’s te promoten. Blogs bieden context en aanvullende informatie. Dit helpt om zowel lezers als kijkers aan te trekken. Het kan ook leiden tot een hogere betrokkenheid en langere kijktijden.
Social media: Promoot je video’s op verschillende platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram en TikTok. Deel teasers, hoogtepunten of korte clips van je video’s om interesse te wekken en verkeer naar je volledige video’s op YouTube te leiden. Korte video’s kunnen al snel iemands aandacht trekken.
Shorts: YouTube Shorts zijn korte, pakkende video’s die je kunt gebruiken om de aandacht van kijkers te trekken en ze naar je langere video’s te leiden. Shorts zijn perfect voor het promoten van highlights of belangrijke punten uit je langere video’s en kunnen snel een breder publiek bereiken.
Email: Gebruik e-mailmarketing om je video’s te promoten. Stuur nieuwsbrieven naar je abonnees met links naar je nieuwste video’s. Voeg beschrijvingen en afbeeldingen toe om de interesse van je lezers te wekken.
Onze beste tips
Er zijn nog wat specifieke onderdelen die je niet mag vergeten. Hiermee kun jij je video’s helemaal optimaliseren voor een goede YouTube SEO:
- Hoe vaak uploaden?: Je hoeft je video’s niet met een bepaalde regelmaat te uploaden. Het belangrijkste is de kwaliteit van je video’s, niet de kwantiteit. Richt je op het maken van waardevolle en boeiende inhoud.
- Zoekwoord in bestandsnaam: Voordat je je video uploadt naar YouTube, zorg ervoor dat de bestandsnaam van je video het belangrijkste zoekwoord bevat. Dit helpt YouTube om de inhoud van je video beter te begrijpen en kan bijdragen aan een betere vindbaarheid.
- Video categoriseren: Categoriseer je video om ervoor te zorgen dat deze wordt getoond aan het juiste publiek. Door je video in de juiste categorie te plaatsen, kan YouTube je video aanbevelen aan gebruikers die geïnteresseerd zijn in dat specifieke onderwerp.
- Timestamps: Gebruik timestamps in je video beschrijving om belangrijke onderdelen van je video te markeren. Dit maakt het voor kijkers gemakkelijker om specifieke secties van je video te vinden en kan de kijktijd en betrokkenheid verhogen.
- Vergeet niet de call to action: Zorg dat je kijkers actie ondernemen door duidelijke calls to action in je video’s op te nemen. Dit kan het abonneren op je kanaal, het liken van de video, het delen ervan, of het bezoeken van je website zijn. Calls to action helpen om de interactie en betrokkenheid van je kijkers te vergroten.